Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

23/6/2014

Τα συμπληρώματα ελαιολάδου έχουν καρδιαγγειακή δράση που θα μπορούσε να προστατεύσει τα υγιή άτομα από την ενδοθηλιακή αγγειακή δυσλειτουργία, που σχετίζεται με την έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, δείχνει νέα μελέτη.

Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.
¨Για τα άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, πάνω από το όριο επί φυλακής της EPA, κάτι πολύ εύκολο, όπως το ελαιόλαδο σαν συμπλήρωμα διατροφής, θα μπορούσε να παρέχει κάποια προστασία¨, δήλωσε η Haiyan Tong, MD, PhD, ερευνήτρια βιολόγος στην US Environmental Protection Agency (EPA).

Παρουσίασε την έρευνα στο American Thoracic Society 2014 International Conference.

 H Dr. Tong και οι συνεργάτες της, αξιολόγησαν, το πως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια δρουν προστατευτικά έναντι της μείωσης της ροοεξαρτημένης αγγειοδιαστολής της βραχιονίου αρτηρίας, σαν αποτέλεσμα της έκθεσης σε συμπυκνωμένα αιωρούμενα σωματίδια του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές ενέταξαν στην έρευνα 42 υγιείς άνδρες και γυναίκες 50-72 ετών (μέσος όρος 58 έτη) χωρίς ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου.

Αφού τα άτομα υποβλήθηκαν σε 2 εβδομάδων διαιτητικό περιορισμό, τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν συμπληρώματα ελαιολάδου 3g την ημέρα ή ιχθυέλαια 3g την ημέρα ή καθόλου συμπληρώματα (ομάδα ελέγχου) για 4 εβδομάδες.

Τα άτομα στη συνέχεια εκτέθηκαν για 2 ώρες σε φιλτραρισμένο αέρα για να παρθούν αρχικές μετρήσεις. Την επόμενη μέρα, εκτέθηκαν σε λεπτόκοκκα και υπερλεπτόκοκκα συμπυκνωμένα αιωρούμενα σωματίδια (μέση συγκέντρωση 253 μg/m³) σε ένα θάλαμο ελεγχόμενης έκθεσης.

Υπερηχογραφική μέτρηση της αγγειοδιαστολής μέσω της ροής πριν, αμέσως μετά και 20 ώρες μετά την έκθεση, χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Οι βιοδείκτες αγγειοσύσπασης και ινωδόλυσης αναλύθηκαν στα ίδια χρονικά διαστήματα.

Αμέσως μετά την έκθεση στα σωματίδια, η μείωση της ροοεξαρτημένης διαστολής ήταν σημαντική στις ομάδες ελέγχου και ιχθυελαίων, αλλά όχι στην ομάδα του ελαιολάδου.

Στην ομάδα του ελαιολάδου, τα επίπεδα ενεργοποιητή ιστικού πλασμινογόνου αυξήθηκαν 11,6% αμέσως μετά την έκθεση των σωματιδίων. Αυτή η επίδραση διήρκησε για τουλάχιστον 20 ώρες.

Επιπλέον, υπήρχε μια μείωση της τάξης του 11,6% στα D-dimer σε 20 ώρες στην ομάδα του ελαιολάδου. Στην ομάδα ελέγχου, υπήρξε μια αύξηση από 20,5% σε ενδοθηλίνη-1 στις 20 ώρες.

¨Εάν η μελέτη αυτή μπορεί να αναπαραχθεί και σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων, νομίζω ότι η έκβαση αυτή μπορεί να ισχύει για το ευρύ κοινό¨, δήλωσε η Dr. Tong. Παραδέχτηκε ότι τα σημερινά αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν μια γενική σύσταση για κατανάλωση συμπληρωμάτων ελαιολάδου.

Το γεγονός ότι αυτή η μελέτη αφορούσε άτομα 50-72 ετών, αποτελεί μειονέκτημα και πλεονέκτημα μαζί, δήλωσε ο πρόεδρος της συνεδρίασης Christopher Carlsten, MD, καθηγητής στο University of British Columbia in Vancouver, Canada.

¨Είναι μια σημαντικό στοιχείο. Είναι καλό για το ότι αυτά μπορεί να είναι τα πιο ευάλωτα άτομα, και συχνά δεν μελετώνται. Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε νεότερους πληθυσμούς.  Συγχαίρω τους ερευνητές γι΄αυτό¨, δήλωσε ο Dr. Carlsten στο Medscape Medical News. ¨Όμως αυτό περιορίζει την γενίκευση στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας¨.

Η υιοθέτηση πολλαπλών καταληκτικών σημείων είναι δυνατό στοιχείο της μελέτης. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά συνεπή μεταξύ των διαφόρων μετρήσεων. ¨Είχαν παρόμοια αποτελέσματα, όπου το ελαιόλαδο έτεινε να έχει μια προστατευτική δράση. Αυτό είναι ελκυστικό¨, είπε.

Μένει να δούμε αν οι προστατευτικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε υγιή άτομα θα αναπαραχθούν και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα. ¨Συχνά θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι είναι πιθανό να έχουν ισχυρότερα οφέλη από μια παρέμβαση, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει πάντα¨, δήλωσε ο Dr. Carlsten.