Καρδιαγγειακός κίνδυνος και ομοκυστεΐνη: Νέα δεδομένα.

12/8/2010
Η σημαντική και για μακρό χρονικό διάστημα μείωση της ομοκυστεΐνης, με την πρόσληψη φυλικού οξέως και βιταμίνης Β12, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στα αγγεία δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης SEARCH, δημοσιευμένης στο Journal of the American Medical Association από την Dr Jane M Armitage του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επιπλέον, η πρόσληψη φυλικού οξέως και Β12 δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο όπως είχε υποστηριχθεί παλαιότερα.
Ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση της ομοκυστεΐνης και την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, η σχέση αυτή δεν είναι αιτιολογική. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας που οδηγεί σε ταυτόχρονη αύξηση και των δύο παραπάνω.
Βέβαια η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλικό οξύ όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σίγουρα ευεργετική, όχι όμως κατ’ανάγκη λόγω του φυλικού οξέως.
Τα στοιχεία για την επίπτωση του καρκίνου από την χρήση συμπληρωμάτων φυλικού οξέως και βιταμίνης Β12 , δεν δείχνουν θετική συσχέτιση, χρειάζονται όμως μεγαλύτερες μελέτες για την ισχυροποίηση των αποτελεσμάτων.
Στην μελέτη SEARCH, 12,064 ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες που έλαβαν 2mg φυλικού οξέως και 1mg Β12 η μία και εικονικό συμπλήρωμα η άλλη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στα τελικά σημεία του στεφανιαίου θανάτου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης δεν υπήρξε διαφορά στην επίπτωση του καρκίνου ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Πηγές:
Armitage J M et al on behalf of the SEARCH Collaborative Group. Effect of homocysteine-lowering with folic acid plus vitamin B12 vs placebo on mortality and major morbidity in myocardial infarction survivors. JAMA 2010; 303:2486-2494.