Ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου παρουσιάζει μείωση στις πλούσιες χώρες, ενώ είναι υψηλότερος στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

18/4/2014

Ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) είναι  μεγαλύτερος στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλους πληθυσμούς στη Νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου συχνά προσβάλει τους νέους, τους εργαζόμενους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Νορβηγίας και, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των ετών διορθωμένων για αναπηρία (DALYs) που χάνονται λόγω CVD μειώνεται.

Τα νέα δεδομένα αποτελούν μέρος του παγκοσμίου Άτλα καρδιαγγειακών νοσημάτων,που δημοσιεύθηκε 4 Απριλίου 2014 στην Global Heart, και εκδόθηκε από την World Heart Federation.

Η ανάλυση, με επικεφαλής τον Dr. Andrew Moran (Columbia University Medical Center, New York), διαπίστωσε ότι στην ισχαιμική καρδιακή νόσο οφείλονται περισσότερο από το 5% των DALYs που χάθηκαν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ στο εγκεφαλικό επεισόδιο αποδίδεται περισσότερο από το 4% της απώλειας των DALYs. Οι άλλες μείζονες νόσοι, που συμβάλλουν στο φορτίο της CVD περιλαμβάνουν την υπερτασική καρδιοπάθεια, καρδιομυοπάθειες, ρευματική καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή, ανεύρυσμα αορτής, περιφερική αγγειακή νόσο και ενδοκαρδίτιδα.

Το 1990, καταγράφηκαν περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια θάνατοι από ισχαιμική καρδιακή νόσο, αριθμός που αυξήθηκε κατά 35% σε πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους το 2010. Όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 26% από τα 4,6 εκατομμύρια το 1990 στα 5800000 το 2010. Όμως, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού και του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής έχουν αυξήσει τον απόλυτο αριθμό των θανάτων από ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, επίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός επιζώντων, και η σταθμισμένη για την ηλικία θνησιμότητα και για τις δύο νόσους έχει μειωθεί.

¨Δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι οι κλασσικοί παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για το φορτίο της CVD – οι διατροφικοί κίνδυνοι, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα - ήταν οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου σε όλες τις περιοχές του κόσμου¨, αναφέρουν ο  Dr. Moran και οι συνεργάτες του. ¨Το κάπνισμα κατετάγη συγκριτικά ως χαμηλότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Αυστραλασία, στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, πιθανόν λόγω των δύο επιθετικών μέτρων ελέγχου του καπνού και των μεταβολών στην κοινωνική στάση προς τη χρήση του καπνού τις τελευταίες δεκαετίες.

Αντίθετα, ο καπνός παραμένει ο τρίτος κύριος παράγοντας κινδύνου πίσω από τη διατροφή και την αρτηριακή πίεση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, γεωγραφικές περιοχές στις οποίες υπάγονται οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Στην Ανατολική Ευρώπη, το αλκοόλ παραμένει μία από τις σημαντικότερες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου στην Ανατολική Ασία. Η παχυσαρκία είναι σχεδόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με κατάταξη ως η τρίτη κύρια αιτία φορτίου της καρδιαγγειακής νόσου στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των 33 χωρών που ορίστηκαν ως χώρες υψηλού εισοδήματος, η σχετική μείωση των DALYs λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ 1990 και 2010 υπερέβη το 40% στη Νορβηγία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, και τη Νέα Ζηλανδία. Για παράδειγμα, η Νορβηγία και η Ιρλανδία και οι δύο είχαν μια μείωση 47% των DALYs λόγω CVD κατά τη τελευταία 20ετία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μείωση 44%. Μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα, μόνο στο Μπρουνέι και την Ιαπωνία σημειώθηκε αύξηση των DALYs λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ 1990 και 2010 (2% και 6% αύξηση, αντίστοιχα), αν και το Μπρουνέι είχε πράγματι τη χαμηλότερο μικτό αριθμό DALYs ανά 100,000.

Σε άρθρο, Ο Dr. Srinath Reddy, πρόεδρος της WHF, είπε ότι στόχος της οργάνωσης είναι η μείωση του παγκόσμιου φορτίου της καρδιαγγειακής νόσου κατά 25% έως το 2025. Η μείωση αυτή είναι σύμφωνη με τον στόχο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας, που οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 25% μέχρι το 2025. Ως μέρος αυτού του παγκόσμιου σχεδίου, οι χώρες καλούνται να μειώσουν την επίπτωση της υπέρτασης κατά 25%, να μειώσουν τον επιπολασμό του τσιγάρου/ χρήσης καπνού κατά 30%, και να βάλουν τουλάχιστον το 50% ασθενών που το χρειάζονται σε θεραπεία με φάρμακα ή / συμβουλευτική για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

References

  1. Moran AE, Roth GA, Narula J, Mensah GA. 1990-2010 global cardiovascular disease atlas. Global Heart 2014; 9:3-16.
  2. Reddy KS. The focus of action. Global Heart 2014; 9:181.